Monday, January 19, 2009

Punk




Punk on individualistliku anarhismi alaliik, subkultuur, mis väljendub muusika, filmikunsti, kirjanduse ja kujutava kunsti kaudu. Muusikas on ta tihedalt seotud punk-rockiga. Punki kui subkultuuri juured on avangardkunsti püüdes maailma šokeerida. Mõistest "punk rock" tarvitati esimest korda 1960. aastate keskpaigas USAs.


Pungi eetiline tuum oli Mark Sinkeri sõnul järgmine: “soov šokeerida kasvas välja hoopis
Posted by JaanaAjaVeeBike at 15:10
POSTITUS ON



utoopilisest püüdlusest, soovist, et need žestid ei tohiks šokeerida, et selle asemel nad ühtäkki lihtsalt on kohased. Et nad toimivad moraalse katalüsaatorina – või siis viitena aegadele, mil ärritumine reserveeritakse päris vägivallale, tõelisele obstsöönsusele, millele iganes meie pilk peatuma jääb (viletsus, sõda, ebaõiglus, kõik ülejäänu); aga mitte soengutele, ropendamisele, valjule muusikale või inetutele piltidele sobimatus paigutuses. /---/ Ja kui sa seda ei mõista, siis oled sa ära teeninud solvamise.“


Eesti punk on punk Eestis, osa rahvusvahelisest punkist. See sai alguse 1970. aastate lõpus. Ent mõni mees oli punkar juba enne seda, nagu näiteks Aleksander Müller (1947), Irwin Art, Mikk Pilv või Richard Nool. Inimesed, kes punki juurde sattusid, võtsid selle ideed omaks ja hakkasid neid järgides ka vastavalt tegutsema. Kuna punk oli ühiskonna juhtiva kihi poolt kehtestatud normide ja võimu vastu, siis kandsid Maavalla punkarid endas mässu riiki valitsevate poliitikute vastu. Punkarite hulgast võis leida tõelisi anarhiste ja vabadusvõitlejaid, näiteks Hillar Mardo, hüüdnimega Rumbold. Inimeste puhul, kes siis punkariteks hakkasid, oli tegemist ühe põlvkonnaga.Eesti tuntuim punkar on Villu Tamme.


Punk laulupidu oli 7. juunil 2008 Rakveres toimunud üritus, kus tuntud Eesti punklaule esitati laulupeo formaadis kooride poolt.
Punk laulupeo idee autoriks ja teostajaks oli
Üllar Saaremäe, peojuhiks Peeter Volkonski, kunstnikuks Hardi Volmer ja peadirigendiks Hirvo Surva. Peo eel toimus rongkäik Rakvere kesklinnast Rakvere Vallimäele. Laulupeo avas president Toomas Hendrik Ilvese kõne. Peo alguses avati ka punkvabadussammas.
Üritusest võttis osa 71 laulukoori 1700 lauljaga. Kuulajaid oli umbes 5000. Pärast laulupidu toimus punkbändide kontsert, kus esinesid
Süütu Vanaema, ZLO, Streptococcus Pyogenes, Singer Vinger ja The Flowers of Romance.


Minu õde käis ka seal ja tema arvates oli see üritus üks lahedamaid hetki suvel.


Ka meil oli oma punkpidu. Kahiuks mina ei saanud osaleda sest mul polnud punk riideid . Adrian sai rändauhina. Mis on pungi sümbolid

1 comment:

JaanaAjaVeeBike said...

Jutt on hea! Liiga pikk. EDIT-posti alt saad muuta ja teha teksti lühemaks, see ei ole sinu loodud töö, niiet pane alla ka ALLIKAS, milliselt aadressilt selle jutu said.
Millal punkliikumine Eestisse jõudis? Uuri internetist.